AllesLinux Forumindex AllesLinux
Het forum van AllesLinux.com.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Woordenboek

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    AllesLinux Forumindex -> Documentatie
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
boudewijnGeregistreerd op: 11 Mei 2004
Berichten: 1890
Woonplaats: /dev/sda1

BerichtGeplaatst: Za Aug 14, 2004 11:18 pm    Onderwerp: Woordenboek Reageren met citaat

Dit Linux woordenboek is bedoeld om de beginnende gebruiker een beetje op weg te helpen.....


Kernel:

De basis van het Operating system, dit is het deel dat voor alle distributies hetzelfde is. De kernel is het meest belangrijke deel van Linux

Distributie:

Een distro, of distributie, is de kernel met een aantal programma's die erbij horen. Bekende distro's zijn: Red Hat, Mandrake, Debian, Fedora en Suse. De distro bepaalt heel sterk hoe makkelijk\stabiel\snel je Linux systeem werkt. Het is mogelijk meerdere distributies op een systeem te zetten.

VI

Een veelgebruikte editor. Deze editor is vrij oud, en gebruikt veel vreemde commandos. Bijvoorbeeld 'dd' om een regel te verwijderen, en 'ZZ' om een bestand op te slaan en af te sluiten. Hierdoor is de editor supersnel als je de codes kent. Voor beginners is hij echter heel moeilijk; je kunt dan beter Midnight Commander (MC) of KWrite nemen.

RPM

Dit is een zichzelf installerend programma, kun je gewoon installeren met:

rpm -i [naam] . Redhat, Suse en Mandrake zijn helemaal op RPMs gebaseerd, sommige andere distro's ondersteunen het ook.

Console

Het zwarte scherm dat je in elke linux distro vindt, waarin je opdrachten in kunt typen. het voordeel van de console boven de grafische interface is dat het veel sneller is als je handig bent. De console is in windows vertegenwoordigd door de dos-box.

Daemon

Een programma dat op de achtergrond continue een bepaalde taak uitvoert, zoals een webserver.

Window manager

Dit is een programma dat de textuele variant van Linux (de console gebaseerde 'kale' linux) omzet in een grafische interface. Voorbeelden hiervan zijn KDE en GNOME, dit zijn de meest bekende. FLuxbox, en windowmaker worden echter ook veel gebruikt.

GPL

De General Public License, dit is de licentie die bij Linux zit. Dat betekent voornamelijk (en simpel gezegd)dat je de broncode niet onder je eigen naam mag verkopen.

GNU

Gnu is Not Unix... dit is het project dat een gratis copie van het besturingssysteem Unix wilde maken. Veel van de software rond de kernel is GNU software. Daarom is een distro ook eigenlijk GNU-Linux.

Compileren

Een term die je vaak tegenkomt bij installeren van software. Dit betekent dat je van losse broncode bestanden een uitvoerbaar programma maakt. Kijk voor meer info in het 'algemene programmeervragen' topic.

Root

De enige gebruiker op het systeem die alles mag. Je dient nooit grafisch als root in te loggen. Als je dingen als root wil doen, kun je dat beter doen door in de console 'su' in te typen. Als je namelijk grafisch inlogt als root ben je veel kwetsbaarder dan als gewone gebruiker.
een bescheiden beginnetje, toevoegingen zijn welkom
_________________
Admin in ruste.... (powered by Boudewijn Ector ICT)
heb nu een forum op:

www.gentoo-forum.nl
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken MSN Messenger
Erwin
Crewlid


Geregistreerd op: 20 Jan 2004
Berichten: 406
Woonplaats: /dev/null

BerichtGeplaatst: Ma Aug 16, 2004 2:20 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Achtergrondproces:
Een programma dat gestart is in de achtergrond en geen input ontvangt van een terminal maar onafhankelijk zijn werk doet.

Alias:
De methode die de shell je geeft waardoor je een (waarschijnlijk lange of moelijk te onthouden) naam van een programma kunt vervangen door een ander commando.

Argument:
Een toevoeging aan een commanco die wordt doorgegeven aan het programma, en het programma gewoonlijk van noodzakelijke inofrmatie voorziet, dit in tegenstelling tot opties.

ASCII:
Standaard codering waarin aan 128 tekens even zovele rangnummers worden gegeven, zodat bestanden correct verplaatst kunnen worden over verschillende computersystemen.

bestandssysteem:

Het gedeelte van een besturingssysteem dat zich bezighoudt met de administratie met betrekking tot (fysieke) bestanden.

besturingssysteem:
Het overkoepelende geheel dat ervoor zorgdraagt dar de communicatie tussen programma's en apparaten correct verloopt.

binair bestand:
Bestand waarin andere dan de printbare tekens van ASCII voorkomen. Onder Linux zijn dit veelal bestanden waarin programma's opgeslagen zijn.

cache:
Systeem waarbij niet meer direct nodige gegevens nog even bewaard worden in een relatief snel medium, in afwachting van een eventueel volgend verzoek om dezelfde gegevens van een langzaam medium. Dit levert een belangrijke tijdswinst op.

client:
Een programma dat diensten vraagt aan een ander programma. Meestal gebruikt in connectie met netwerken of een X server.

commando:
Een opdracht die je aan een programma verstrekt. Commando's aan de shell hebben gewoonlijk het effect da een programma met die naam wordt opgestart.

compiler:
Algemeen: een programma dar een tekstbestand omzet in een binair bestand, teneinde dit makkelijker bruikbaar te maken voor computerapparatuur. Meestal gebruikt voor het programma dat door jou geschreven code omzet in een uitvoerbaar programma.

console:
De terminal die is aangewezen als zijnde de terminal voor het communiceren met het besturingssysteem zelf. Onder Linux is de scheiding virtueel: de console is de virtuele terminal waarvan jij de uitvoer ziet.

daemon:
Een langdurig achtergrondproces met een algemene (meestal) beherende taak.

device:
Algemeen: het Engelse woord voor apparaat. Wordt ook wel losjes gebruikt om indriect de (al dan niet virtuele) apparaten aan te duiden die een speciaal bestand in de directory /dev hebben.

distributie:
Bedrijfsklare verspreiding van Linux. Dat wil zeggen: de kernel plus de nodige software om effectief van het systeem gebruik te kunnen maken.

emulator:
Een programma dar het gedrag van een ander programma imiteert. Een coorbeeld is dos, dit programma emileert het IBM PC BIOS.

environment:
Verzameling van gegevens met een naam die wordt doorgegeven aan elk programma dat wordt uitgevoerd. Een van de belangrijkere manieren om met een programma te communiceren.

expansie:
Overgebleven informatie na het interpreteren van eventuele metakarakters in een commando. Dit kan dus zowel meer als minder zijn dan hetgeen je hebt ingetypt.

filesystem:
Zie bestandsysteem.

filter:
Een programma dat datet verplaatst van zijn standaard invoer naar zijn standaard uitvoer, en er ondertussen bewerkingen op uitvoert.

formatter:
Compiler voor bestanden die verzonden meoten worden naar een printer.

groep ID:
Nummer dar de groep waartoe een gebruiker hierarchiesch toebehoort uniek identificeert.

i-node:
Interne datastructuur van een filesystem die de fysieke locatie van een bestand koppelt aan een aantal gegevens betreffende dat bestand, zoals de naam.

internet:
Gedeelte van het wereldwijde netwerk.

interpreter:
Programma dat commando's voor u uitvoert 'terwijl je ze typt'. Dat wil zeggen: zonder dat er eerst een compilatieslag aan te pas komt. Evenwel bevinden de meeste opdrachten voor interpreters zich in bestanden.

link:
Bestand dat naar een ander bestand verwijst, direct of indirect.

metakarakter:
Elk teken dat voor het interpreterende programma een speciaale betekenis heeft. Gewoonlijk bedoeld in de contect van de shell.

multitasking:
Het vermogen van een besturingssysteem processortijd te verdelen over meerdere programma's tegelijkertijd.

multi-user:
Het vermogen van een besturingssysteem om meerdere gebruikers tegelijkertijd te kunnen bedienen.

optie:
Een gedeelte van een commando dat wordt doorgegeven aan een programma, en gewoonlijk het gedrag van dat commando wijzigt.

porten:
Het aanpassen van de broncode van een programma, zodat het ook correct functioneert onder een ander besturingssysteem, of op een ander type computer.

proces ID:
Uniek nummer dat een bepaalde instantie van een werkend programma identificeert. Er kunnen best verschillende shells tegelijkertijd bezig zijn, maar dan hebben ze toch elk een uniek proces ID.

proces:
Programma dat wordt uitgevoerd. Hieraan zijn tevens een aantal structuren met betrekking tot het beheer van de verschillende programma's verbonden.

prompt:
Teken of rij tekens waarmee een programma u aangeeft dat het klaar is voor invoer.

script:
Tekstbestand met code die bedoeld is om gelezen te worden doot een interpreter.

server:
Programma dat diensten verleend aan andere programma's

setuid:
Bit uit de gegevens van een uitvoerbaar bestand waardoor het mogelijk is net te doen alsof een andere gebruiker dit programma gestart heeft.

spool:
Staat voor Simultaneous Peripheral Operation On-Line. Als we spreken over een spool komt dat ongeveer neer op een wachtrij met een bijbehorend programma.

Dit was een kleine beidrage van Erwin Mr. Green
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
ThijsGeregistreerd op: 26 Jul 2003
Berichten: 2593

BerichtGeplaatst: Ma Aug 16, 2004 4:04 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

En mijn bijdrage: http://www.alleslinux.com/linuxabc.php

Ik stel voor dat we het binnenkort allemaal samen op 1 pagina zetten Smile
_________________
Volg AllesLinux.com ook op Twitter: https://www.twitter.com/alleslinux | Magento 1 Hosting
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
rinkeGeregistreerd op: 16 Sep 2004
Berichten: 1557

BerichtGeplaatst: Ma Mrt 20, 2006 5:49 pm    Onderwerp: Magisch toverwoord Reageren met citaat

www.computerwoorden.nl
Wink
_________________
rinke89.hyves.nl
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    AllesLinux Forumindex -> Documentatie Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.