Handleidingen > Beginnen met Linux (desktop)

Beginnen met Linux op de desktop

Je hebt besloten dat je wilt beginnen met Linux? Gefeliciteerd, het zal je niet tegenvallen! De vraag is, hoe begin je er aan? Want je kunt ‘Linux’  niet zomaar even ergens downloaden of bestellen. Linux is een tegenwoordig een verzamelnaam van allerlei verschillende besturingssystemen die allemaal dezelfde basis hebben. Door het opensource karakter van Linux heeft iedereen de vrijheid om Linux door te onwikkelen, en dat is dan ook veel gebeurd. Linux is door verschillende mensen, organisaties en bedrijven in meerdere richtingen verderontwikkeld. Dat heeft geleid tot een veelvoud aan verschillende distributies: de één richt zich op optimaal gebruiksgemak, de andere distributie is geoptimaliseerd om op oudere computers goed te werken of richt zich heel sterk op veiligheid en stabiliteit. Voor ieder wat wils, maar welke versie past bij jou?

Ervanuitgaande dat je Linux wilt inzetten op je thuiscomputer, kantoor of laptop en niet als besturingssysteem om een server te draaien, zijn er drie populaire, veelbelovende distributies. Onderstaand een korte omschrijving waarop je je keuze voor een distributie kunt baseren. Keuze gemaakt? Klik op één van de logo’s en je leest meer informatie over die distributie en je krijgt hulp met het installeren en configureren.

Bleeding-edge

Beginnen met Fedora? Volg onze handleiding!

Wil je altijd de laatste software en techniek? Kies voor Fedora! Fedora wordt ook wel gezien als de consumenten- en desktopversie van de populaire serverdistributies Red Hat Enterprise Linux en CentOS. Kennis die je van Fedora opdoet is daardoor ook toepasbaar op servers.

Gebruiksvriendelijkst

Beginnen met Linux Mint? Volg de handleiding!

Linux Mint richt zich volledig en met succes op optimaal gebruiksgemak. Linux Mint is volledig compatibel met Ubuntu, waardoor je kunt rekenen op een grote softwareverzameling en een actieve community.

Snel & eenvoudig op oudere PCs

Beginnen met XUbuntu? Volg de handleiding!

Is je computer of laptop niet meer de nieuwste, maar zou je ‘m graag blijven gebruiken? Geen probleem, Xubuntu tovert je computer om in een snel apparaat met alle belangrijke software voor internet en kantoorwerk!

Al deze distributies hebben een heel groot voordeel voor beginnende gebruikers: je kunt ze eerst uitproberen zonder ze daadwerkelijk op je computer te installeren. Het is namelijk mogelijk om Fedora, Mint of XUbunutu op een USB-stick of CD/DVD en op te starten zonder daadwerkelijk je computer opnieuw te moeten inrichten. Heb je besloten om daadwerkelijk over de stappen op Linux? Dan is het praktisch om alsnog te kiezen voor een installatie op je harde schijf. Klik hierboven op de distributie van je keuze en lees meer over opstarten met de LiveCD en het echte installeren op je computer.

Category: