Handleidingen > Fedora installeren

Fedora installeren

Dit is een installatiehandleiding voor Fedora. Het installatieproces wordt doorgenomen en waar nodig wordt een toelichting gegeven of wordt je voorzien van tips en handigheden die je kunnen hebben bij het inrichten van het systeem aan je wensen.

Fedora verkrijgen

Inleiding

Fedora is een volledige Linux-distributie voorzien van veel handige software, zowel voor gebruik op de desktop/laptop als voor gebruik op servers. Fedora is een besturingssysteem geschikt voor alle normale PC’s, laptop en servers. Is Fedora nieuw voor je? Dan is het raadzaam om eerst de LiveCD of LiveUSB eens te proberen, daarmee kan je Fedora testen zonder het daadwerkelijk te installeren. Scheelt je een hoop werk als je besluit toch bij je oude besturingssysteem te blijven. Besloten om Fedora te installeren, maar durf je eigenlijk je oude systeem nog niet helemaal op te geven? Geen probleem, Fedora kan – overigens net als alle andere Linux-distributies – naast Windows geinstalleerd worden waardoor het mogelijk is om beide besturingssystemen te blijven gebruiken.

Fedora zal geinstalleerd moeten worden op een aparte partitie (schijf), in een ander formaat dan waarmee Microsoft Windows werkt. Voordat je begint met installeren, zal er dus een nieuwe schijf aangemaakt moeten worden. Dit kan tijdens het installatieproces van Fedora, maar het is wel van belang dat je voldoende vrije schijfruimte beschikbaar hebt.

Fedora Workstation downloaden

Heb je nog geen exemplaar van Fedora in bezit? Dan kan je Fedora downloaden en op DVD branden of naar een USB-stick wegschrijven. Zodra je dit gedaan hebt, kan je hiermee het installatieproces van Fedora starten. Het installatiebestand van Fedora kan probleemloos en legaal worden gedownload en is ongeveer 1.5GB groot. Als je dit bestand zometeen naar USB-stick wilt wegschrijven, houdt er dan rekening mee dat de USB-stick ook zoveel ruimte moet hebben.

Er zijn drie uitvoeringen van Fedora beschikbaar:

 • Fedora Workstation, gericht op mensen die Fedora op hun desktop willen gebruiken, Fedora Server
 • Fedora Server, voor een breed scala aan serversoftware en de meest innovatieve technieken van het moment
 • Fedora Cloud, voor als je je eigen cloud wilt opzetten waarbij schaalbaarheid, containers en flexibliteit kernwoorden zijn.

Ongeacht de versie van je keuze zal je een .iso0bestand moeten downloaden waarmee vervolgens de installatie gestart kan worden. Onderstaand de links:

Workstation op https://getfedora.org/nl/workstation/download/

 

Als je Fedora Core maar 1x gaat installeren is het niet nodig om alle CD’s te downloaden. Je gebruikt en installeert namelijk lang niet alle software die op de CD’s staat. Door alleen de benodigde bestanden te downloaden kunt u dus veel dataverkeer voorkomen. Voor dat laatste is een netwerk-installatie uitgevonden.

Het starten van de installatie via diskette’s is niet mogelijk.

Hieronder zullen we beide manieren toelichten.

Fedora Core installatie starten

Fedora Core kan op 2 manieren geinstalleerd worden: Vanaf de CD’s of door een netwerk-installatie uit te voeren. Als u vanaf CD’s of DVD wilt installeren moet u eerst alle cd’s downloaden. Het voordeel hiervan is dat u de cd’s niet opnieuw hoeft te downloaden als het nodig is Fedora Core opnieuw te installeren, of als u Fedora Core op een andere computer wilt installeren. Een nadeel is dat u met een netwerk-installatie veel dataverkeer kunt besparen.

Als je Fedora Core maar 1x gaat installeren is het niet nodig om alle CD’s te downloaden. Je gebruikt en installeert namelijk lang niet alle software die op de CD’s staat. Door alleen de benodigde bestanden te downloaden kunt u dus veel dataverkeer voorkomen. Voor dat laatste is een netwerk-installatie uitgevonden.

Hieronder zullen we beide manieren toelichten.

Installatie vanaf CD

Voordat u Fedora vanaf CD kunt installeren moet u de CD’s downloaden. Als u op de Fedora mirrors kijkt in de map //iso// ziet u verschillende bestanden, de iso’s met SRPMS in de naam bevatten de broncode’s, die heeft u niet nodig. De inhoud van de 4 cd’s is hetzelfde van de inhoud van de dvd.

De 4 benodigde CD’s:

Óf de DVD:

Voor Fedora Core 6:

ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/6/i386/iso/FC-6-i386-disc1.iso
ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/6/i386/iso/FC-6-i386-disc2.iso
ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/6/i386/iso/FC-6-i386-disc3.iso
ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/6/i386/iso/FC-6-i386-disc4.iso
ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/6/i386/iso/FC-6-i386-disc5.iso
ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/6/i386/iso/FC-6-i386-rescuecd.iso

of de DVD:
ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/6/i386/iso/FC-6-i386-dvd.iso

LET OP! Op het moment van schrijven wordt uitgegaan van de op dit moment meest recente Fedora Core-uitgave. Het zou kunnen zijn dat er een nieuwe versie van Fedora Core beschikbaar is terwijl u dit leest! U doet er daarom goed aan altijd even op de officiële website van het Fedora Project te kijken of er niet een nieuwere versie beschikbaar is: http://fedora.redhat.com

Eenmaal gedownload kunt u controleren of de bestanden goed zijn overgekomen. Met het programma ‘sha1sum’ kunt u een code tevoorschijn toveren uit een bestand. Als die code overeenkomt met de code op de website van Fedora zijn de iso-bestanden goed gedownload. Heeft u al Linux, dan kan dat met het commando ‘sha1sum’ die code tevoorschijn toveren: sha1sum FC4-i386-discX.iso (natuurlijk de X even vervangen door het goede nummer).

Heeft u Windows, dan moet het programma ‘sha1sum’ nog even gedownload worden. Het downloaden van sha1sum voor Windows kan hier gebeuren: ftp://ftp.gnupg.org/gcrypt/binary/sha1sum.exe Vanuit de command-prompt kunt u dan met het commando sha1sum.exe FC4-i386-discX.iso de code te zien krijgen.

De code’s van elk bestand moeten overeenkomen met de code’s: http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/4/i386/iso/SHA1SUM Komt de code op die site niet overeen met de code die u te zien krijgt, dan moet u dat bestand opnieuw downloaden.

Als de code’s wel allemaal overeen komen moeten de iso’s gebrand worden. Dat moet anders dan u waarschijnlijk gewend bent. Op AllesLinux.com staat een mooie handleiding over hoe iso’s gebrand moeten worden.

U start nu de installatie door CD 1 in uw CD-speler te doen en de PC opnieuw te starten. Zorg er wel voor dat er vanaf CD-rom opgestart kan worden ! Als dit al niet zo is kunt u dat instellen in de BIOS van uw computer.

Het is aan te raden de Media Check uit te voeren. Met de Media Check kunt u zien of de CD’s geen fouten bevatten. Het is nogal vervelend om er tijdens te installatie achter te komen dat er fouten op de cd zitten. LET OP ! Fedora Core 4 bevat een fout waardoor de Media Check op sommige computers aangeeft dat de CD’s mislukt zijn. Deze bug is te omzeilen door op de [[1]] het commando ‘linux ide=nodma’ te typen, gevolgd door Enter.

Ga nu verder naar __VOLGENDE HOOFDSTUK__

Netwerkinstallatie (FTP/HTTP/NFS) starten

Opmerking: We gaan er hier voor het gemak vanuit dat u FTP gebruikt. Installeren via HTTP of NFS is echter vergelijkbaar met FTP. Het is dus dubbel werk om beide manieren te beschrijven. Het uitvoeren van een netwerkinstallatie kan veel tijd in beslag nemen. Het is sterk afhankelijk van je netwerkverbinding, maar schrik niet als de computer een nacht aan moet staan !

Wanneer u besluit een netwerkinstallatie uit te voeren is het niet nodig alle 6 cd’s of de dvd te downloaden. Er hoeft slechts een bestand kleiner dan 10 Mb gedownload te worden. Dat bestand kan op een CD gezet worden, of op een USB-stick, maar dan moet je computer het opstarten vanaf een USB-stick wel ondersteunen.

Het bestand dat u moet downloaden start een zeer minimale installatie op. De bestanden die nodig zijn voor de verder installatie zullen gedownload worden, en de software die u wilt installeren zal ook tijdens het installeren gedownload worden.

Er zijn 2 verschillende bestanden, 1 voor als u de installatie vanaf CD wilt starten, en 1 voor als u de installatie vanaf een USB-stick wilt starten: CD: ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/6/i386/os/images/boot.iso
USB-stick: ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/6/i386/os/images/diskboot.img

De iso, voor op de cd moet gebrand worden volgens de manier die op AllesLinux.com beschreven staat.

Het bestand diskboot.img, voor op een USB-stick moet op een iets andere manier weggeschreven worden, namelijk met het programma dd. Dat programma vindt u hier voor Windows. Linux gebruikers hebben //dd// al op hun computer staan.

Met dit commando kan het diskboot.img naar een USB-stick geschreven worden, vanuit de command prompt (Windows) of de Terminal (in Linux): dd if=c:\map\naar\diskboot.img of=\\.\X: Waarin je X moet vervangen door de letter van je USB-stick. Windows gebruikers: Zorg er wel voor dat je in de zelfde map staat als het bestand dd.exe.

Door de computer opnieuw te starten, met de bootable CD of de USB-stick erin begint de installatie. De eerste paar stappen van deze installatie gaan anders dan bij de installatie vanaf CD’s, daarin hier een paar korte instructie’s:

Je moet een paar stappen doorlopen in het begin, als je vanaf __USB-stick__ start:

 • Je ziet het welkomstscherm. Als je op enter drukt ga je door naar het volgende scherm. Dit is ook de plaats om boot-argumenten in te geven, mocht het nodig zijn..
 • Hier moet je de taal kiezen.
 • Selecteer je toetsenbord. Let op! Als je bij de taal voor ‘Dutch’ hebt gekozen, wordt vanzelf een Nederlandse toetsenbord-indeling gekozen, terwijl de indeling ‘us’ de meest gebruikte is in Nederland.
 • Kies je installatiemethode. Je kunt kiezen uit o.a. CD-Rom (niet doen, je bent dit aan het lezen om een netwerkinstallatie uit te voeren), NFS, FTP en HTTP. In deze handleiding gaan we uit van FTP. Het is echter gewoon mogelijk een andere methode te kiezen.
 • Nadat je de installatiemethode hebt gekozen moet je je internetverbinding configureren, anders kunnen de benodigde onderdelen niet gedownload worden.
 • Tenslotte moet je de gegevens van de server waar je Fedora vandaan wilt halen invullen. Bij FTP-site naam: kan je alviss.et.tudelft.nl invullen. Natuurlijk zijn er veel andere mirrors beschikbaar. Achter Fedora Core-map moet je invullen in welke map de fedora-bestanden zitten. Dat is in de map os/, zoals eerder uitgelegd. Een voorbeeld is pub/fedora/core/6/i386/os/ .

Netwerk Installatie met PXE en Kickstart

Op de pagina Netwerk_installatie_met_kickstart_en_PXE wordt beschreven hoe Fedora Core via het netwerk te installeren is, met PXE en kickstart. Dit is iets minder eenvoudig dan bovenstaande manieren.

De installatie

Gefeliciteerd! Je bent bij de installatie beland. Waarschijnlijk lukt het je nu verder zelf wel, het installatie programma (Anaconda) is namelijk erg duidelijk en eenvoudig. Daarom laat geen screenshot’s zien van bijvoorbeeld het selecteren van je toetsenbord of taal. Belangrijke dingen, zoals het partitioneren zal ik wel even toelichten.

De stappen die je tijdens de installatie moet doorlopen:

 • Taal selecteren.
 • Toetsenbord selecteren.
 • Kiezen tussen upgraden en nieuwe installatie. Als u nog geen Fedora op uw computer heeft staan kiest u voor Fedora Core installeren. Heeft u al wel een oudere versie van Fedora Core geinstalleerd, dan kiest u voor Een bestaand systeen upgraden.
 • Bootloader configureren. De bootloader, grub, zorgt voor het menu waarin u kunt kiezen welk besturingssysteem u wilt opstarten. De goede instellingen worden vanzelf opgezocht.
 • Installatie type kiezen. Hier kunt u kiezen voor het type installatie dat u wilt wilt uitvoeren. De beschrijving spreekt eigenlijk voor zich. Later kunt u natuurlijk nog software toevoegen of verwijderen.
 • Partitioneren. Dit is het onderdeel waarmee u moet uitkijken. Let goed op dat u niet zomaar een verkeerde partitie verwijderd. Het is mogelijk de standaard instellingen van Fedora Core over te nemen, als u dat niet doet moet u het volgende weten:
  • Er moeten 3 partitie’s zijn. Een /boot partitie, van ongeveer 100 MB, een swap-partitie met als bestandssysteem swap. De swappartitie moet 2x zo groot zijn als de hoeveelheid werkgeheugen die je hebt, met een maximum van 1024MB. Verder moet er een / partitie komen, 4GB ruimte daarvoor is toch wel aan te bevelen. Het is handig om ook even http://alleslinux.com/artikels/bestandsstructuur.php te lezen, zodat je wat meer inzicht krijgt in de bestandsstructuur van Linux.
 • Bootloader configureren – De bootloader, GRUB, verzorgt het opstartmenu dat u te zien krijgt als u meerdere besturingssystemen op 1 computer heeft geinstalleerd. De standaardinstellingen werken meestal.
 • Netwerk Configuratie – Hier kunt u de netwerkgegevens invullen.
 • Veiligheidsinstellingen – Hier kunt u de firewall aan- of uitzetten, en SELinux activeren. SELinux werkt alleen met een ext3-bestandssysteem !
 • Tijdzone – Selecteer hier uw tijdzone.
 • root-wachtwoord instellen – Hier moet u uw root-wachtwoord instellen. Vergeet dit wachtwoord niet! Het is nodig bij alle administratieve taken die na de installatie moeten gebeuren.
 • Pakketselectie – Hier kunt u kiezen of u tevreden bent met de door Fedora bepaalde pakketselectie, als u niet tevreden bent kunt u nog wijzigingen maken. Hierna begint het installeren van de softwarepakketten.
 • Klaar ! Na het installeren van de softwarepakketten bent u zo goed als klaar met de installatie. Na het herstarten van uw computer kunt u met Fedora Core werken !

Als je al een andere versie Fedora Core-hebt geïnstalleerd kan je in het volgende scherm kiezen voor upgraden, of voor een nieuwe installatie. In jullie geval moet voor //Fedora Core Installeren// gekozen worden. screenshot-0001.png

In het scherm dat daarna komt kan je de soort installatie kiezen. Voor mensen die beginnen met Fedora Core is //Personal Desktop// een goede keus. Wil je bepaalde software of er zelf bij kiezen, kies dan voor //Aangepast//. screenshot-0002.png

Gefeliciteerd, je hebt nu Fedora Core 4 geinstalleerd !

Post-installatie

Fedora Core 4 staat nu goed op je systeem, je moet alleen nog een paar kleine dingen instellen. Daarom komt er de eerste keer dat je opstart een wizard (firstboot) tevoorschijn. Je kunt o.a. een gebruiker aanmaken 1. Er is verder geen begeleiding nodig bij deze stappen, maar voor de geinteresseerden hier wat screenshot’s:

Eerste stappen in Fedora Core

Nu Fedora geinstalleerd is kan je direct aan de slag. Het is echter wel fijn als je een paar basisdingen weet, zodat je je eigen systeem een beetje begrijpt. Daarom zal ik hier proberen het e.e.a. duidelijk te maken.

Gebruikers

Bij Linux is het zo dat er standaard 1 gebruiker is met Administrator-rechten, die gebruiker heet root. Het is niet verstandig om altijd als root in te loggen en te werken, het biedt geen meerwaarde behalve dat je het systeem om zeep kunt helpen. Daarom is het verstandig altijd in te loggen onder een andere gebruiker. De eerste keer na de installatie dat je opstart kan je gebruikers aanmaken. Heb je dat niet gedaan, dan kan het alsnog met het programma system-config-users. (Ook bereikbaar via het menu: Systeeminstellingen –> Gebruikers & Groepen).

Voor bepaalde taken, bijvoorbeeld het installeren van software, is het nodig om even root-rechten te hebben. Het is niet nodig om dat helemaal opnieuw in te loggen met de root-gebruikersnaam. Als u in de grafische interface root-rechten nodig heeft zal daar meestal vanzelf om gevraagd worden. Als dat niet zo is kunt u in een Terminal root-rechten verwerven en vervolgens vanuit de Terminal het gewenste programma starten. Meer uitleg over dit onderwerp vindt u hier: http://fedora-linux.nl/basis/#root

Software installeren

Het installeren van software gaat onder Linux anders dan onder Windows. Veel mensen beschouwen dat – onterecht – als een nadeel van Linux. Anders is niet altijd moeilijker !.

Er zijn in Fedora Core drie manieren om software te installeren:

RPM’s

Fedora Core maakt gebruik van RPM’s om software te installeren. RPM staat voor RedHat Package Management. RPM’s bevatten alle programma-bestanden voor een bepaald programma. Eigenlijk is een RPM voor Fedora Core als een .exe voor Windows.

Je kunt een RPM op twee manieren installeren:

 • Door erop te dubbelklikken vanuit Nautilus, de bestandsbeheerder van Gnome. De RPM zal dan geïnstalleerd worden.
 • Vanuit de Terminal. Als je vanuit een Terminal een rpm wilt installeren, moet je eerst root-rechten verkrijgen. Met het commando rpm -ivh pakketnaam.rpm installeer je de rpm.

Je kunt een pakket verwijderen met het commando rpm -e pakketnaam (zonder .rpm !).

Op de installatie-cd’s van Fedora Core staan veel programma’s in RPM-formaat (in de map Fedora/RPMS). Zit het programma dat je wilt hebben er niet tussen, dan kan je eens kijken of het pakket in de Fedora Extras zit: ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/extras/4/i386/

APT / YUM

Apt en Yum zijn handige programma’s waarmee je met één commando een softwarepakket kunt laten downloaden en installeren. Als je niets verandert aan de configuratie van deze programma’s kan je alleen de softwarepakketten downloaden die onderdeel zijn van Fedora Core, dus de pakketten die ook op de CD’s staan. Er zijn echter véél meer softwarebronnen (repositories) met software voor Fedora Core op het internet. Als je daaruit software wilt downloaden moet je enkele regels aan een bestand toevoegen. Dat bestand is voor Yum /etc/yum.conf en voor apt /etc/apt/sources.list.

Deze handleiding richt zich op mensen die overstappen van Windows naar Fedora, daarom zal de meerderheid van de mensen die dit leest graag een grafische interface willen om software te installeren: Die is er! Voor Yum is er een grafische interface genaamd Yum Extender, en voor mensen die liever APT gebruiken is er Synaptic.

Yum is het programma dat standaard met Fedora wordt meegeleverd, daarom geef ik alleen over Yum wat uitleg. Wil je APT gebruiken, dan kan je met het commando man apt meer informatie krijgen over APT. Voor Yum geldt trouwens hetzelfde, maar hier zal ik de belangrijkste commando’s opsommen.

 • yum install pakketnaam: Installeer een softwarepakket.
 • yum remove pakketnaam: Verwijder een softwarepakket.
 • yum search pakketnaam: Zoek een pakket. Als je de naam van het pakket niet weet kan je ook zoeken op een woord dat met dat programma te maken heeft.
 • yum update: Update alle pakketten op je systeem waarvoor een update beschikbaar is. Dit kan erg lang duren, afhankelijk van wanneer je voor het laatst alles hebt geupdate.

Op Fedora-Linux.nl staat veel informatie over hoe yum te gebruiken

Software compileren

Compileren is het omzetten van broncode naar binaire code. Broncode’s zijn die code’s die mensen getypt hebben, bijvoorbeeld in de programmeertaal C. Die broncode’s begrijpt de computer echter niet, daarom moet je de broncode’s nog omzetten naar voor de computer te begrijpen taal, naar binaire bestanden.

De broncode’s van een programma zijn meestal verpakt in .tar.gz of .tar.bz2 formaat. Om die programma’s te installeren moet je achtereenvolgens de volgende commando’s uitvoeren, in een Terminal:

 • tar -zxvf programmanaam.tar.gz óf voor .tar.bz2-bestanden tar -jxvf programmanaam.tar.bz2. Hiermee pak je de bestanden uit. Er ontstaat een nieuwe map genaamd programmanaam.
 • Ga nu de nieuw aangemaakte map binnen: cd programmanaam.
 • Typ nu het commando ./configure. Hiermee kijk je of je systeem de benodigde programma’s heeft om het programma te kunnen draaien en te installeren.
 • Het omzetten van de broncode naar binaire code kan nu beginnen, tenminste, als ./configure geen foutmeldingen heeft gegeven. Heb je wel fouten gehad, dan kan je op het [forum] om hulp vragen. Met het commando make begint het omzetten van de code.
 • Als alle broncode’s zijn omgezet naar binaire code moet je de binaire (uitvoerbare) bestanden verplaatsen naar de juiste locatie. Na het commando make staat alles namelijk nog in de map waarin je het commando hebt uitgevoerd, en dat is niet de bedoeling. Typ het commando make install om de bestanden naar de goede locatie te verplaatsen.

Je kunt nu waarschijnlijk je programma starten door gewoon de naam va het geïnstalleerde programma te typen in de terminal. Door het commando make uninstall uit te voeren in de source-map, waarin je ook de commando’s ./configure, make en make install hebt gegeven verwijder je het programma weer. Een andere manier om die programma’s te verwijderen is er niet, dus het is handig alle source-mappen te bewaren. Dit kan je het beste doen op 1 plek op je computer, bijvoorbeeld /usr/src/redhat/SOURCES.

Belangrijke onderdelen van Fedora Core

Fedora bevat veel softwarepakketten. Zo veel, dat je ze niet allemaal kunt kennen. Daarom geef ik hier een toelichten op enkele belangrijke programma’s die deel uitmaken van Fedora Core.

GRUB

GRUB, GRand Unified Bootloader. Grub zorgt voor het opstartmenu waarin je kunt kiezen welk besturingssysteem je wilt starten, als je meerdere besturingssystemen hebt geïnstalleerd trouwens.

Gnome

Gnome is de naam van de desktop-omgeving die standaard gebruikt wordt in Fedora Core. Het verzorgt hoe je vensters eruit zien, hoe je bureaublad eruit ziet, en hoe je menu eruit ziet. Tegenhanger van de GNOME-desktop is KDE. Een andere, lichtere desktop is XFCE.

GTK

__G__imp __T__ool__K__it: GTK verzorgt de opbouw van de Gnome-programma’s. Gnome-programma’s zijn meestal geschreven in de programmeertaal C, en de grafische interface van die programma’s wordt verzorgt door GTK. GTK-tegenhanger voor KDE is QT.

Nautilus

De bestandsbeheerder van Gnome.

Tips

 • Installeer de ontwikkelingshulpmiddelen. Als je alleen maar RPM’s installeert is het niet nodig, maar een veel gestelde vraag op fora is ‘ik krijg een foutmelding als ik dit programma probeer te compileren, wat nu?’. Het probleem is dan meestal dat je geen compilers hebt geinstalleerd. Compile(re)n is trouwens het omzetten van de door mensen getypte broncode’s omzetten naar computertaal (1-en en 0-en).
 • Als je informatie over een bepaald programma dat op je systeem staat zoekt, heb je grote kans dat je met het commando man programmanaam veel informatie krijgt.
 • Zet overbodige diensten uit. Dit kan de opstartsnelheid van Fedora aanzienlijk verhogen. Overbodige services kunnen uitgezet worden met het programma system-config-services, ook te bereiken via het menu: Systeeminstellingen –> Serverinstellingen –> Voorzieningen. Welke diensten uitgezet kunnen worden moet kan ik niet voor u bepalen, dat verschilt per computer. Gewoon op je gevoel afgaan, als je computer niet meer normaal werkt kan je met altijd in het [forum] om hulp vragen.

Nog te doen

 * Screenshot's van het installatieproces plaatsen, met uitleg indien nodig.