Handleidingen > Linux Mint proberen zonder installeren
Wil je Linux Mint proberen zonder dat je direct je complete systeem overhoop moet gooien? Of start je laptop of computer met Windows niet op en wil je je bestanden veiligstellen? Linux Mint kan opgestart worden vanaf een USB-stick of DVD, zonder dat je iets op je computer hoeft te installeren. Dat is dus perfect voor als je eerst eens kennis wilt maken met Linux Mint of als je systeem gecrashed is en wil je snel verder werken of je wil bestanden van je computer veiligstellen. De kans is groot dat je nog gewoon bij je bestanden kunt terwijl je computer niet meer op de normale manier opstart.

Volg onderstaande stappen om aan de slag te gaan met Linux Mint! Ben je na het gebruik van de LiveUSB of LiveDVD-omgeving overtuigd? Dan kan je Linux Mint ook direct op je laptop of computer installeren!

Linux Mint LiveDVD of LiveUSB downloaden

Om de beginnen zal je Linux Mint moeten downloaden. Niet alleen als je de LiveCD- of USB-stick wilt gebruiken, maar ook als je uiteindelijk besluit om het systeem op je computer te installeren. Het downloaden van is volledig legaal dankzij de open source licenties die in de Linux-wereld zegevieren. Je kunt de laatste versie van Linux Mint downloaden via onderstaande link:

https://www.linuxmint.com/download.php

Je kunt verschillende edities downloaden. Ben je nog helemaal onervaren en wil je de meest gebruiksvriendelijke en uitgebreide editie? Kies dan voor Cinnamon. Heb je een wat oudere computer? Dan adviseren wij je de Xfce-editie. Onderstaande stappen veranderen niet als je voor een andere editie gaat. Naast een editie zal je moeten kiezen voor 64-bit. Is je computer niet ouder dan 2006? Dan is de kans groot dat je de 64-bit versie moet hebben.

Heb je het .iso-bestand van Linux Mint succesvol gedownload? Zal zal je het moeten branden naar DVD of moeten wegschrijven naar USB-stick. Volg daarvoor onderstaande instructies.

Mint-image wegschrijven naar CD/DVD of USB-stick

Het zojuist gedownloade ISO-bestand zal weggeschreven worden naar een DVD of USB-Stick. Niet eenvoudig door het iso-image te kopieeren naar je DVd of USB-stick, maar door een bootable USB-stick of DVD te maken door middel van de stappen die beschreven zijn in de handleiding iso branden naar CD/DVD of USB-stick.

Computer laten opstarten met de je DVD of USB-Stick.

Is bovenstaande stap gelukt? Dan ben je nu in het bezit van een medium waarmee je je computer kunt opstarten. In de meeste gevallen is een kleine handeling noodzakelijk voordat je aan de slag kunt. Voordat je reguliere besturingssysteem (bijvoorbeeld Microsoft Windows) wordt opgestart, kijkt je computer direct nadat je ‘m aanzet of er een harde schijf aanwezig is met een besturingssysteem. Om de LiveCD te kunnen starten, moet je computer eerst kijken of er een CD, DVD of USB-stick aanwezig is met een besturingssysteem dat opgestart kan worden. Dit kan ingesteld worden in de BIOS: het stukje software dat ervoor zorgt dat je computer opstart.

Voordat je de instellingen gaat opzoeken is het raadzaam om te kijken of alles op jouw computer al juist is ingesteld. Stop de CD, DVD of USB-stick met Linux maar eens in je computer en start opnieuw op. Start Linux Mint op? Prima! Dan is alles gelukt en kan je direct aan de slag met de LiveDVD/USB. Gebeurt er niets? Dan zal je toch een kleine instelling in de BIOS van je computer moeten wijzigen. Volg hiervoor de stappen in het artikel opstarten vanaf DVD of USB-stick.

Linux Mint met Cinnamon desktopomgeving

Het vervolg

Als je het .iso-image van Linux Mint goed op DVD hebt gebrand of hebt weggeschreven naar je USB-stick en als de instellingen in de BIOS juist zijn, dan start Linux Mint vanzelf op. Zonder ook maar iets op je computer te installeren, kan je met je nieuwe besturingssysteem werken. Kort door de bocht gesteld: het gehele besturingssysteem wordt in het geheugen geladen en daarom werkt dit ook als je geen harde schijf in de computer hebt of als deze het niet meer doet. Een LiveDVD kan daardoor ook prima voor zogeheten rescue-doeleinden gebruikt worden. Wellicht kan je via de Live-omgeving alsnog bij bestanden op je computer die niet meer op de normale wijze (bijv. via Windows) benaderbaar zijn.

Je kunt nu met hartelust proberen of Linux iets voor je is. Is alles naar wens? Dan kun je Linux Mint installeren vanuit de Live-omgeving.

Category: