Handleidingen > Verschillen tussen KDE en GNOME

Verschillen tussen KDE en GNOME

Wil je Linux gebruiken op de desktop? Dan zal je moeten kiezen welke desktop omgeving je wilt gebruiken. Zoals je misschien al wel gemerkt hebt heeft Linux meerdere desktop omgevingen. Een desktop omgeving (DE) verzorgt bijvoorbeeld je bureaublad, taalbalk, de look & feel van de vensters die je opent en vaak levert de desktop omgeving ook nog een verzameling software mee die in het dagelijkse gebruik van pas komt.

De twee meestgebruikte omgevingen zijn al jaren KDE en GNOME, hoewel ook andere DE’s in opkomst zijn. Hier beschrijven we de belangrijkste verschillen tussen KDE en Gnome op basis waarvan je een keuze voor een omgeving zou kunnen maken.

De oorsprong van KDE & GNOME

KDE en GNOME zijn beiden ontstaan vanuit de behoefte in de Linux-community om niet alleen met de commandline te kunnen werken, maar ook grafisch aan de slag te kunnen, met name met het oog op gebruiksgemak. Lange tijd hebben beide desktopomgevingen gewedijverd om welke het eenvoudigst was in gebruik, in een poging zoveel mogelijk gebruikers aan zich te binden en in Linux-distributies als standaard omgeving opgenomen te worden. Deze gezonde competitie heeft lange tijd geleid tot een situatie waarbij grote verdeeldheid heerste bij de makers van distributies in welke desktop standaard meegeleverd moest worden. Inmiddels is dat iets veranderd; KDE en Gnome hebben hun eigen weg gekozen.

Meegeleverde software

Zowel Gnome als KDE zijn erg eenvoudig in gebruik en bieden een grote hoeveelheid aan meegeleverde software voor de alledaagse bezigheden. In de hoeveelheid meegeleverde software wint KDE het van Gnome, met onder andere een uitgebreid officepakket en diverse apps voor Android om je PC of laptop met je telefoon te verbinden. GNOME kent echter meer gebruikers waardoor meer software op basis van de Gnome Toolkit ontwikkeld wordt. De standaard meegeleverde hoeveelheid software is wellicht minder, maar het is tegenwoordig kinderlijk eenvoudig om aanvullende software te installeren. Bovendien werkt software voor KDE ook als je gebruik maakt van de GNOME-desktop, en andersom.

Gebruiksgemak tegenover flexibiliteit

KDE profileert zich de laatste jaren nadrukkelijk als de omgeving die optimaal aangepast kan worden aan je wensen en ingericht kan worden zoals je dat zelf wilt. Er zijn talloze instellingen mogelijk en dat zorgt ervoor dat een enorm grote groep mensen zich hierbij thuisvoelt. Gebruiksgemak is erg belangrijk voor de ontwikkelaars van KDE, maar de definitie van gebruikersgemak neigt daar naar ‘geef gebruikers de vrijheid om hun desktop eenvoudig zo in te stellen als ze dat zelf willen.’

De definitie van gebruiksgemak is bij GNOME net iets anders. De GNOME-filosofie is de laatste jaren steeds meer richting het intuitieve gegroeit. Er zijn minder mogelijkheden om de omgeving in te richten zoals je dat zelf graag wilt, maar de omgeving is erg logisch en intuitief ingericht. Dat is handig als je zonder veel uitzoekwerk en nadenken aan de slag wilt met Linux.

Systeemeisen

Beide omgevingen zijn redelijk zwaar doordat ze erg veel mogelijkheden bevatten en ook omdat het nodige grafische geweld van je computer/laptop wordt verwacht. Een oudere computer zal prima werken in combinatie met KDE of GNOME, maar verwacht dan niet de hoogste snelheid. Als je een wat oudere computer gebruikt, kan dan ook een naar XFCE, een lichtere desktopomgeving.

 

Category: