Inleiding

Yum is een package manager, dat wil zeggen: programma waarmee eenvoudig software geïnstalleerd kan worden. Het is onderdeel van onder andere de Linux-distributies Fedora, CentOS en Red Hat Enterprise Linux. Naast het installeren van software kan je er je software mee up to date houden of verwijderen. Ook is het mogelijk om extra softwarebibliotheken van externe partijen te koppelen zodat alles centraal te beheren blijft.

LET OP: Vanaf Fedora 24 is Yum vervangen door dnf. In toekomstige versies van RHEL en CentOS zal Yum ook worden ingeruild voor dnf. Dnf is een verbeterde versie van yum. De werking hiervan is nagenoeg hetzelfde, maar onder de motorkap zijn er een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Voor meer informatie over de redenen voor dit besluit zie het nieuwsbericht op onze website.

Vroeger was een groot probleem van de Linux wereld de afhankelijkheden (dependencies). Pakket X had pakket Y nodig om te werken. Pakket Y had weer pakket Z nodig, etc. Wilde je dus Pakket X installeren, dan moest je eerst pakket Y en Z installeren. In dit voorbeeld gaat het om 2 pakketten die nodig zijn, maar in werkelijkheid konden er veel meer pakketten nodig zijn. Met de komst van Yum is dit probleem voor Fedora Core weggewerkt. Geef je aan dat je een bepaald pakket wilt installeren, dan wordt vanzelf uitgezocht welke pakketten nog meer nodig zijn om het pakket goed te kunnen laten functioneren. Die benodigde pakketten worden dan automatisch meegeïnstalleerd.

Yum Commando’s

Onderstaande commando’s moeten uitgevoerd worden in een terminal, met root-rechten.

Een softwarepakket installeren:

yum install softwarepakket

Een softwarepakket verwijderen:

yum remove softwarepakket 

Het is ook mogelijk naar een bepaald softwarepakket te zoeken. Voorbeeld: Wil je een browser, maar weet je niet welke browser, dan kan je een overzicht van alle browsers (of wat met browsers te maken heeft) opvragen met het commando:

yum search browser

Je kunt alle pakketten op je systeem in één keer updaten (dit kan enige tijd duren i.v.m. met de snelheid van je internet ), met dit commando:

yum update

Wil je slechts 1 pakket updaten naar de meest recente versie, dan kan dat met dit commando:

yum update softwarepakket

Voordat je gaat updaten moet je natuurlijk weten of er updates beschikbaar zijn voor je systeem, daarvoor is dit commando:

yum check-update

Informatie opvragen over een bepaald pakket kan ook:

yum info pakketnaam

Sneller Yum met mirrors

Je kunt yum sneller laten downloaden door mirrors te gebruiken. In oudere versie’s van Fedora Core (versie 1 & 2, misschien ook nog in FC3) is er 1 configuratiebestand voor Yum, namelijk /etc/yum.conf. In dat bestand kan je aangeven dat je vanaf mirrors je software wilt downloaden. In nieuwere versie’s van Fedora Core staat de repository-informatie vaak in verschillende bestanden in /etc/yum.repos.d. De inhoud van die bestanden is hetzelfde als de inhoud van yum.conf. Om Yum sneller te maken moet je de regels waarin de server van waaraf je wilt downloaden staat aangegeven wijzigen.

Omdat er enorm veel verschillende servers zijn is het bijna onmogelijk ze hier allemaal te noemen, daarom hier alleen een paar voorbeelden. Waarschijnlijk snap je wel hoe het toe te passen is bij de rest van de configuratie.

Een oude configuratie, met de officiële Fedora Core-mirror ziet er (ongeveer) zo uit:

[base]
name=Fedora Core $releasever - $basearch - Base
baseurl=http://fedora.redhat.com/releases/fedora-core-$releasever

Maak je gebruik van mirrors,, dan moet je de data achterbaseurl iets aanpassen. Wil je Yum laten downloaden van de server alviss.et.tudelft.nl, dan komt het er zo uit te zien:

[base]
name=Fedora Core $releasever - $basearch - Base
baseurl=ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/$releasever/$basearch/os

Het downloaden van software met Yum zal nu waarschijnlijk een stuk sneller gaan ! Deze methode is natuurlijk ook toe te passen bij andere repositories. Een lijst met mirrors is te vinden op http://fedora.redhat.com/download/mirrors.html

 

Grafische interface voor Yum

Voor velen is het lastig om vanuit de terminal alle software te installeren. Je hebt geen enkel overzicht van beschikbare pakketten, en je moet de commando’s weten.

Gelukkig zijn er enkele grafische interfaces beschikbaar. Hier een opsomming van enkele grafische interfaces:

  • De recente versies van Fedora komen standaard met een grafische interface om software te installeren of verwijderen. Zie deze pagina voor meer informatie. Overige grafische interfaces worden daardoor niet meer bijgewerkt.

Overig

  • Wil je software op een andere manier installeren? Kijk dan eens naar onze handleiding Software installeren (Yum / DNF, Apt-get en zelf compilen).
  • Op zoek naar uitgebreidere informatie? Kijk ook eens naar de officiële, technische manual.
Category: