Red Hat Enterprise Linux / CentOS / Fedora-server

De meestgebruikte Linux-distributie op servers is Red Hat Enterprise Linux, de community-daarvan variant CentOS. Ook de ‘experimentele’ variant Fedora wordt veel gebruikt. Het beheer en configuratie van deze drie is nagenoeg identiek en alle software is wederzijds uitwisselbaar. Daarom zullen deze drie distributies op AllesLinux.com niet apart behandeld worden.

RHEL, CentOS of Fedora:  Wat past bij mij?

 • RHEL: Wil je Linux inzetten in een bedrijfskritieke omgeving waarbij extreme stabiliteit, veiligheid en een hoge mate van professionele ondersteuning noodzakelijk is, en mag dat wat kosten? Dan is Red Hat Enterprise Linux wellicht een optie. Red Hat omschrijft RHEL zelf met de volgende regel, en dat dekt de lading wel: “The reliable Red Hat Enterprise Linux operating system delivers military-grade security, 99.999% uptime, and support for the most demanding workloads.”
 • CentOS: Heb je een stabiel systeem nodig voor een productieomgeving, maar is het kostenaspect ook belangrijk? CentOS is uitermate stabiel, kent een grote community en is vrij beschikbaar. Kost dus niets om te downloaden en installeren terwijl je dan ook nog gewoon legaal bezig bent. CentOS wordt door onderhouden en doorontwikkeld door Red Hat in samenwerking met de community. De verschillen tussen RHEL en CentOS zijn dermate klein dat het praktisch onmogelijk is om hier een opsomming te geven.
 • Fedora: Heb je een server voor je hobby, waarbij je graag experimenteert met de laatste techniek en waarbij het geen grote schade toebrengt als er een keer een bug in software zit waardoor iets op je server niet helemaal lekker draait? Maar wil je wel graag een besturingssysteem dat de sfeer van Red Hat / CentOS ademt? Kies dan voor Fedora, een prima distributie met een grote community die je kan voorzien van ondersteuning en altijd het nieuwste van het nieuwste.

RHEL, CentOS of Fedora server installeren

Voordat je begint

Er zijn een paar zaken om over na te denken voordat je begint met het installeren van een Linux-server:

 • Waar ga je Linux installeren? Op een oude computer die je nog ergens hebt staan? Dat gaat vaak prima, maar realiseer je dat oudere hardware niet altijd even betrouwbaar is. En wat doe je als de stroom uitvalt? Als je je bedenkt dat je alleen al aan stroom ongeveer €200 per jaar kwijt bent als je een server 24/7 aan hebt staan, dan wordt het snel interessanter om bij een betrouwbare hostingprovider met degelijke hardware een server af te nemen. Kijk op onze pagina Linux server hosting voor de mogelijkheden om je server buitenshuis te draaien. Als je kiest voor een unmanaged VPS of dedicated Linux server, dan heb je dezelfde vrijheid als wanneer je thuis een server zou hebben staan.
 • Backups zijn van groot belang. Installeer je Linux op een systeem waar nog data op staat? Bedenk je goed of je die data wilt bewaren. Na het installeren van Linux kan die data verdwenen zijn.
 • Heb je voldoende kennis om je server te beheren en veilig te houden? Het installeren van een Linux server is zo gedaan, maar heb je de expertise om te voorkomen dat je gehacked wordt doordat je je software niet veilig configureert of de software niet up2date houdt?

De installatie opstarten

 1. Installeer je CentOS of Fedora Server op een computer met een USB-stick of DVD-drive? Download dan het meest recente .iso-image van de website van CentOS of Fedora en schrijf deze weg naar USB of DVD. Heb je dit met succes gedaan? Laat het installatiemedium in je computer zitten.
 2. Start je computer opnieuw op. Verschijnt het welkomstscherm van CentOS of Fedora? Ga dan verder met de volgende stap. Start je computer gewoon op de gebruikelijke manier op en zie je niets van Linux terug? Dan moet je in je BIOS aangeven dat eerst gekeken moet worden of er opstartbare USB-sticks of DVD geplaatst zijn, voordat je PC vanaf de harde schijf opstart. Voor instructies over het aanpassen van de opstartvolgorde in de BIOS zie deze handleiding.
 3. Herstart na het aanpassen van de instellingen in de BIOS je PC opnieuw. Je ziet nu een opstartscherm verwijderen. Voor Fedora, selecteer ‘Start Fedora’ en druk op enter; voor CentOS kies je voor ‘Install CentOS’:
  centos_1

Maak je gebruik van een unmanaged Linux server bij een hostingprovider en niet van je eigen computer, dan kan je in het controlpanel van je provider meestal een image van CentOS of Fedora opstarten om op je server te installeren. De stappen met betrekking tot het wegschrijven van een .iso en het aanpassen van de BIOS kan je dan overslaan. Onderstaande stappen zijn wel weer gelijk. Biedt je hostingprovider geen image voor CentOS of Fedora? Kies dan voor door ons geadviseerde Linux server hosting. Wij hebben diverse Linux-hosters in verschillende prijssegmenten met elkaar vergeleken.

 

Uitgebreide handleiding (engelstalig): http://www.tecmint.com/installation-of-fedora-23-server-and-administration-with-cockpit-tool/