AllesLinux Forumindex AllesLinux
Het forum van AllesLinux.com.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Computers verbinden via router.

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    AllesLinux Forumindex -> Servers en netwerken
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
fietser



Geregistreerd op: 20 Aug 2005
Berichten: 91

BerichtGeplaatst: Za Jan 05, 2008 8:45 pm    Onderwerp: Computers verbinden via router. Reageren met citaat

Hallo forum, ik las net dat het wel heul erg stil is dus post ik even.
Ik heb hier nu 2 computer, 1 voor mijn Slackware en 1 met duelboot Slackware
en window xp voor de kids.

Deze beide zijn via een router verbonden met internet (kabel@home.)
Hoe laat ik die 2 Slackware computers elkaar verbinden via die router?
Zodat ik van de een naar de andere kan lezen en schrijven?
Vast bedankt voor de tip's.
_________________
Slackware 13.37
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Rinse
Crewlid


Geregistreerd op: 09 Feb 2005
Berichten: 6900
Woonplaats: bolsward

BerichtGeplaatst: Za Jan 05, 2008 10:02 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Als beide computers onderdeel uitmaken van hetzelfde netwerk, dan heb je weinig met de router te maken.

Je kunt op verschillende manieren toegang geven op je computers. Dat kan bijv. met NFS, SAMBA of SSH.

Ikzelf heb het geregeld via NFS: op de computer die bestanden beschikbaar stelt moet je de NFS-server installeren en de map met bestanden naar NFS exporteren. Op de computer die de bestanden wil benaderen stel je vervolgens een NFS-client in en mount je de NFS-share via fstab, net zoals je een normale schijf zou mounten.

Lees de documentatie van slackware voor hoe je dat bij deze distributie regelt.
_________________
Help mee om KDE 4.7 in het Nederlands of Fries te vertalen!!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken MSN Messenger
fietser



Geregistreerd op: 20 Aug 2005
Berichten: 91

BerichtGeplaatst: Za Jan 05, 2008 11:26 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Bedankt voor je antwoord.
Ik ga zoeken.
Is via SSH niet veiliger dan NFS ?
Groeten.
_________________
Slackware 13.37
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
mrleejohn



Geregistreerd op: 27 Dec 2007
Berichten: 323
Woonplaats: Venray

BerichtGeplaatst: Za Jan 05, 2008 11:33 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Ssh is veilig. Maar op je eigen netwerk kan het wellicht minder veilig. Hoewel ik zelf als t ff kan ssh gebruik.... ssh, scp, sftp... heerlijk via ssh. Nautilus gaat er ook prima mee om.
_________________
www.mrleejohn.nl ...sinds 1997
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Entiteit



Geregistreerd op: 01 Aug 2006
Berichten: 111

BerichtGeplaatst: Zo Jan 06, 2008 12:01 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Als je voor samba kiest kun je de XP partitie op de andere PC ook mee laten profiteren. Alle twee de protocollen kan natuurlijk ook, maar dan verdubbel je de hoeveelheid configuratie. Wink
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
fietser



Geregistreerd op: 20 Aug 2005
Berichten: 91

BerichtGeplaatst: Zo Jan 06, 2008 11:22 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Der is weer iets mis.
Beide Linux computers kunnen niet meer op het internet.
Alleen de windows machine nog.(baal)
Ik heb op mijn comp al een nieuwe instal gedaan,maar dat helpt niets.
Ik kan mijn router ook niet meer berijken op 192.168.2.1
Iemand nog tips?
Groeten
_________________
Slackware 13.37
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Rinse
Crewlid


Geregistreerd op: 09 Feb 2005
Berichten: 6900
Woonplaats: bolsward

BerichtGeplaatst: Ma Jan 07, 2008 3:13 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Tja, wat heb je precies gedaan voordat de verbinding van de linux-pc's niet meer werkte?
_________________
Help mee om KDE 4.7 in het Nederlands of Fries te vertalen!!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken MSN Messenger
mrleejohn



Geregistreerd op: 27 Dec 2007
Berichten: 323
Woonplaats: Venray

BerichtGeplaatst: Ma Jan 07, 2008 9:48 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Vaak zijn het routing/gateway problemen. Of dns-problemen.

Maar idd.... vertel eerst eens goed wat er aan de hand is en wat er gebeurd is.
_________________
www.mrleejohn.nl ...sinds 1997
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
fietser



Geregistreerd op: 20 Aug 2005
Berichten: 91

BerichtGeplaatst: Ma Jan 07, 2008 11:30 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Ik heb weer verbinding met internet op de computer's
Kabelmodem en router gereset, en het doet het weer (pjoe)
Wat ik gedaan heb tja prutsen is het juiste woordt denk ik.

Ben met deze bezig geweest.
http://www.linux4you.be/netwerken.php?id=4

Als ik in vervolg wat wil doen leg ik het wel even voor aan het forum.
Groeten
_________________
Slackware 13.37
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
FrankVdb



Geregistreerd op: 12 Jan 2008
Berichten: 6

BerichtGeplaatst: Di Jan 15, 2008 8:19 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Een router zit standaard op 192.168.0.1.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
mrleejohn



Geregistreerd op: 27 Dec 2007
Berichten: 323
Woonplaats: Venray

BerichtGeplaatst: Di Jan 15, 2008 9:15 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Dat is nog maar de vraag Wink

Maar je input komt wat laat ook Mr. Green
_________________
www.mrleejohn.nl ...sinds 1997
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Elve



Geregistreerd op: 28 Okt 2006
Berichten: 271

BerichtGeplaatst: Di Jan 15, 2008 10:23 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Ik heb er ook een tijd mee zitten rommelen.
Was bij mijn ouders thuis, dus toen niets meer op het internet kon, moest ik dat snel repareren. Embarassed

Beetje verraderlijk is dat de DHCP server van zo'n router een aanmelding van een PC onthoud (één dag in mijn geval). Laatst had ik een computer die standaard opstartte met een vast IP. Aangepast naar DHCP, maar geen internet. Totdat ik de router resette, want zodoende wordt de DHCP lease ook vernieuwd (als ik het goed begrepen heb).

Het enige wat ik nog niet heb kunnen ontdekken is hoe ik computernamen kan gebruiken, ofwel DNS.
Ik dacht (weet niet zeker) dat namen van een Windows XP compter wel doorgegeven worden, maar die van een Linux comp niet.
Waar ligt dat aan ?
_________________
Sinds 10-2006 eindelijk overgestapt op Linux (inmiddel OpenSuSE 10.3 op Pentium 2 en op Athlon XP).

Enige ervaring met PHP, opzetten van webserver, compileren kernel, oudere hardware, KDE 4, Xorg 7.3, allemaal onder SuSE.

Inmiddels professioneel (lees: betaald) PHP-programmeur.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
mrleejohn



Geregistreerd op: 27 Dec 2007
Berichten: 323
Woonplaats: Venray

BerichtGeplaatst: Di Jan 15, 2008 11:05 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Dns... tja... aparte topic is handiger. Dns-aanvragen gaan via een dns-server (poort53) of hostnames via de hosts-file.

Leg in een nieuw (serieus) topic je vraag uit. Ok?
_________________
www.mrleejohn.nl ...sinds 1997
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Elve



Geregistreerd op: 28 Okt 2006
Berichten: 271

BerichtGeplaatst: Di Jan 15, 2008 11:23 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

mrleejohn schreef:
Dns... tja... aparte topic is handiger. Dns-aanvragen gaan via een dns-server (poort53) of hostnames via de hosts-file.

Leg in een nieuw (serieus) topic je vraag uit. Ok?

Ok, zal ik doen. Ga ik eerste even kijken wat Windows nu eigenlijk doet. Maar ik dacht dit draadje ging over een router.
_________________
Sinds 10-2006 eindelijk overgestapt op Linux (inmiddel OpenSuSE 10.3 op Pentium 2 en op Athlon XP).

Enige ervaring met PHP, opzetten van webserver, compileren kernel, oudere hardware, KDE 4, Xorg 7.3, allemaal onder SuSE.

Inmiddels professioneel (lees: betaald) PHP-programmeur.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
fietser



Geregistreerd op: 20 Aug 2005
Berichten: 91

BerichtGeplaatst: Za Jan 19, 2008 11:15 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Hallo forum,
Het is duidelijk dat ik nog veel te leren heb.
Ik doe maar even kleine stapjes.
Ik probeer deze site te volgen.
http://nfs.sourceforge.net/nfs-howto/ar01s03.html

Mijn computer namen zijn Slack en Slack2
Slack wordt server, Slack2 client. (maakt andersom uit?)

Als eerst dus deze file's configuren op Slack.
/etc/exports, /etc/hosts.allow, /etc/hosts.deny
/etc/exports
Hier wordt dus bepaalt wie van buiten een bepaalde directory op Slack kan
gebruiken
de dir om te delen op Slack, dan het ipadres Slack2, dan de optie's

Als ik su -c "ifconfig -a" doe op Slack2 dan lees ik daar het het juiste
inet addr: Bij eth0

/etc/hosts.deny
Hier staat alles wat geweigert wordt?
portmap:ALL
lockd:ALL
mountd:ALL
rquotad:ALL
statd:ALL
Kan ik beter ingestelt laten op ALL:ALL er wordt dan alleen in host.allow
gekeken wie er toegang heeft?

/etc/hosts.allow
Hier zet ik dan ook die rij uit host.deny met het IP adres van Slack2?

Hoe vinden jullie dit tot zover?
_________________
Slackware 13.37
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
mrleejohn



Geregistreerd op: 27 Dec 2007
Berichten: 323
Woonplaats: Venray

BerichtGeplaatst: Zo Jan 20, 2008 12:08 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Ook dit is iets voor een losse topic. En ik zou ff de manual lezen vwb je vragen Wink
_________________
www.mrleejohn.nl ...sinds 1997
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
PatrickB



Geregistreerd op: 19 Jun 2004
Berichten: 1101
Woonplaats: /home/patrick

BerichtGeplaatst: Zo Jan 20, 2008 12:13 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Als je het achter een router doet, en de rest van het netwerk geen NFS ondersteunt, zou ik hosts.allow en hosts.deny gewoon leeg laten. Alleen aangeven in /etc/exports wat er geexporteerd moet worden.

Daarna (voor het gemak) even de server herstarten en je hebt NFS shares.
_________________
- Patrick
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken MSN Messenger
fietser



Geregistreerd op: 20 Aug 2005
Berichten: 91

BerichtGeplaatst: Zo Jan 20, 2008 11:25 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Bedankt voor de antwoorden.
Ik ga weer verder.
_________________
Slackware 13.37
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    AllesLinux Forumindex -> Servers en netwerken Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.