Handleidingen > Draadloze netwerkkaarten

Draadloze netwerkkaart installeren met ndiswrapper

Heeft je netwerkkaart geen driver voor Linux beschikbaar? Dan gebruik je toch gewoon die voor Windows ! Met ndiswrapper kan iedereen met een draadloze netwerkkaart tegenwoordig internetten onder Linux.

Installeren

Maak je gebruik van Fedora / Red Hat / CentOS? Je kunt dan een kant-en-klare RPM van ndiswrapper downloaden of installeren als je de RPMFusion-repository hebt geactiveerd in je packagemanager Yum of DNF. De twee pakketten die je nodig hebt:

  • kmod-ndiswrapper
  • ndiswrapper

Wil je geen gebruik maken van je packagemanager voor het downloaden en installeren van ndiswrapper? Dan kan je ndiswrapper en kmod-ndiswrapper zelf download vanaf http://rpmfusion.org/ . Je moet zelf op die website dan zelf even bladeren naar de distributie en architectuur die voor jou van toepassing is.

  • De drivers voor Windows. Deze staan meestal op de CDRom die je bij de netwerkkaart gekregen hebt, en anders staan ze op de site van de fabrikant. Voor een complete lijst zie deze website

Als je kmod-ndiswrapper-versieblablabla en ndiswrapper-versie gedownload hebt, dan kan je het installeren met onderstaand commando:

rpm -ivh kernel-module-ndiswrapper-versieblablabla.rpm ndiswrapper-versie.rpm

JB-> Dit moet net andersom.. rpm -ivh ndiswrapper-versie.rpm kernel-module-ndiswrapper-versieblabla anders werkt het niet.

Opmerking: Als je al een werkende internet-verbinding hebt, dan kan je ook met het commando

yum install kernel-module-ndiswrapper ndiswrapper 

ndiswrapper installeren.

Nu is ndiswrapper geinstalleerd !

Configureren

Na het installeren van ndiswrapper kan je de Windows-drivers laden. Dat kan heel snel.

  • Open een terminalvenster
  • Verkrijg root-rechten:
su -
  • Ga naar de map waarin je de Windows-driver hebt opgeslagen:
cd /map/met/de/drivers
  • Laad de drivers met ndiswrapper, door het .inf-bestand van de driver aan te geven:
ndiswrapper -i bestand.inf
  • Sla de instellingen op:
ndiswrapper -m
ndiswrapper -hotplug

Als dit zonder foutmeldingen gelukt is: Gefeliciteerd ! Er is nu ondersteuning aanwezig voor je netwerkkaart. De netwerkmanager van je Linux-distributie zal nu je netwerkkaart tonen. Voor vragen kan je natuurlijk terecht in het forum.

Category: