Handleidingen > Fedora proberen met een LiveCD
Een oproep vanuit AllesLinux.com heeft er in 2006 toe geleid dat Fedora als een van de eerste Linux-distributies met een LiveCD kwam: zonder Fedora daadwerkelijk op je harde schijf te installeren werd het mogelijk om Fedora te draaien. Overweeg je Fedora te gebruiken op je desktop-computer? Probeer dan eerst de Fedora LiveCD of LiveUSB-versie, zodat je een afgewogen beslissing kunt maken. Ook als het besturingssysteem op je computer niet meer goed functioneert biedt een LiveCD/USB vaak uitkomt: je kunt je computer snel weer gebruiken en wellicht kan je via de LiveCD bestanden op je harde schijf inzien en terughalen.

De Fedora-versie op de LiveCD / LiveUSB is identiek aan de Fedora-versie die je op je computer kunt installeren, maar kent wel een paar nadelen: de snelheid is minder dan wanneer Fedora daadwerkelijk geinstalleerd is en wijzigingen die je maakt aan de configuratie van je Live-Fedora kunnen niet goed opgeslagen worden.

Aan de slag met de LiveCD of LiveUSB van Fedora? Volg dan onderstaande stappen!

Fedora LiveCD / LiveUSB downloaden

De eerste stap is het downloaden van het zogeheten image van Fedora. Dit is een bestand in .iso-formaat en hebben we nodig voor de volgende stappen. Fedora biedt drie verschillende images aan: voor workstations, voor servers en voor cloud-toepassingen. Ervanuitgaande dat je Fedora op een desktop-omgeving wilt gebruiken, kiezen we hier voor de Workstation-variant.

Het image van Fedora kan hier gedownload worden:

https://getfedora.org/nl/workstation/download/

Is het downloaden voltooid? Dan moet het .iso-bestand worden weggeschreven naar een USB-stick of kan je de .iso CD/DVD branden volgens onderstaande instructies.

Fedora-image wegschrijven naar CD/DVD of USB-stick

Het zojuist gedownloade ISO-bestand zal weggeschreven worden naar een DVD of USB-Stick. Niet eenvoudig door het iso-image te kopieeren naar je DVd of USB-stick, maar door een bootable USB-stick of DVD te maken door middel van de stappen die beschreven zijn in de handleiding iso branden naar CD/DVD of USB-stick.

Computer laten opstarten met de Fedora LiveCD of LiveUSB.

Is bovenstaande stap gelukt? Dan ben je nu in het bezit van een medium waarmee je je computer kunt opstarten. In de meeste gevallen is een kleine handeling noodzakelijk voordat je aan de slag kunt. Voordat je reguliere besturingssysteem (bijvoorbeeld Microsoft Windows) wordt opgestart, kijkt je computer direct nadat je ‘m aanzet of er een harde schijf aanwezig is met een besturingssysteem. Om de LiveCD te kunnen starten, moet je computer eerst kijken of er een CD, DVD of USB-stick aanwezig is met een besturingssysteem dat opgestart kan worden. Dit kan ingesteld worden in de BIOS: het stukje software dat ervoor zorgt dat je computer opstart.

Voordat je de instellingen gaat opzoeken is het raadzaam om te kijken of alles op jouw computer al juist is ingesteld. Stop de CD, DVD of USB-stick met Linux maar eens in je computer en start opnieuw op. Start Fedora op? Prima! Dan is alles gelukt en kan je direct aan de slag met de Fedora LiveCD. Gebeurt er niets? Dan zal je toch een kleine instelling in de BIOS van je computer moeten wijzigen. Volg hiervoor de stappen in het artikel opstarten vanaf DVD of USB-stick.

Het vervolg

Als het goed is start de Fedora LiveCD vanzelf op als je je computer herstart als je CD, DVD of USB-stick op dat moment in de computer zit. Je bent nu klaar om te beginnen met het verkennen van Fedora! Tevreden? Overweeg eens om Fedora echt op je computer te installeren. Fedora zal dan een stuk sneller werken en je hebt de mogelijkheid om aanvullende software te installeren en je systeem goed in te richten.

Fedora LiveCD

De Fedora LiveCD

 

Category: