Handleidingen > Fedora

Fedora Linux

Fedora is een van de meest populaire Linux distributies, zowel voor Desktop-gebruik als voor Servergebruik. Het is een distributie die door vrijwilligers in samenwerking met Red Hat wordt ontwikkeld en onderhouden. Fedora kenmerkt zich door de laatste technieken die in de Linux-wereld beschikbaar zijn en is daarom uitermate geschikt voor gebruikers die de laatste ontwikkelingen willen bijhouden.  Ontwikkelingen in Fedora worden vaak overgenomen in de serverdistributies Red Hat Enterprise Linux en het daarvan afgeleide CentOS. 

Een belangrijk kenmerk van Fedora is dat het volledig open source is. Alle meegeleverde software valt onder de GPL-licentie of een licentie die daarmee compatibel is. Om die reden is er standaard ook geen gepatenteerde software aanwezig. Daardoor is ondersteuning voor bepaalde zaken standaard niet aanwezig. Denk daarbij aan onder andere ondersteuning voor MP3’s, Flash en Java. Omdat Linux modulair is opgebouwd, is het vrij eenvoudig om alsnog ondersteuning hiervoor te krijgen. Ben je op zoek naar iets dat gewoon standaard, out-of-the-box werkt, kijk dan ook eens naar Linux Mint.

Fedora op de desktop & voor de hobbyist

Fedora heeft in huis wat de doorsnee gebruiker nodig heeft: naast een eenvoudig te bedienen desktop omgeving heb je de beschikking over een eenvoudig installatieprogramma, en eenvoudige configuratieprogramma’s voor allerlei taken. Daarnaast wordt veel handige software meegeleverd: Bekende softwarepakketten, waaronder het kantoorpakket OpenOffice.org, het fotobewerkingsprogramma The GIMP, messaging-programma’s, de webbrowser FireFox en een mediaspeler worden standaard geinstalleerd. Daardoor is Fedora Core erg geschikt voor mensen die zonder veel gezeur een stabiel, niet-commercieel besturingssysteem willen. De ontwikkelaars van Fedora streven ernaar dat de gebruikers na de installatie eenvoudig aan de slag kunnen zonder dat ze zelf allerlei dingen moeten instellen (de “just works”-gedachte).

 

Overweeg je Fedora te gebruiken op je desktop-computer? Probeer dan eerst de Fedora LiveCD of LiveUSB-versie, zodat je een afgewogen beslissing kunt maken. Ook als het besturingssysteem op je computer niet meer goed functioneert biedt een LiveCD/USB vaak uitkomt: je kunt je computer snel weer gebruiken en wellicht kan je via de LiveCD bestanden op je harde schijf inzien en terughalen. Ga verder naar Fedora LiveCD
Heb je besloten Fedora op je computer te installeren? Gefeliciteerd! Wij helpen je graag met de installatie. Klik verder voor onze installatiehandleiding of stel je vraag in ons forum.
Is de installatie succesvol afgerond? Dan kan je aan de slag! Het systeem is direct na de installatie bruikbaar, waar we hebben een aantal tips en handigheden verzameld voor optimaal gebruiksgemak. Ga verder naar de pagina Aan de slag met Fedora.

Fedora gebruiken voor server-doeleinden

Fedora is goed in te zetten als besturingssysteem op servers. Je kunt het systeem helemaal naar wens inrichten en configureren, maar uiteraard zijn de bekende serverprogramma’s standaard aanwezig:

  • De Apache webserver
  • De SQL-servers MySQL & PostgreSQL
  • De mailservers Sendmail & Postfix
  • De OpenSSH server
  • De FTP-server vsftpd

Als een van de eerste distributies is Fedora gebruik gaan maken van programma SELinux. SELinux is een zeer geavanceerd rechtensysteem waarmee hacks, virussen en misbruik door gebruikers tegengegaan moet worden. Met SELinux kan – kort gezegd – aangeven welke rechten een bepaald programma heeft om aanpassingen aan bestanden te doen. Hierdoor wordt het risico op virussen, trojans en andere narigheden geminimaliseerd. Buffer overflows en misconfiguratie’s kunnen ook weinig schade aanrichten dankzij SELinux. Geen behoefte aan SELinux, dan kan dat natuurlijk gewoon uitgeschakeld worden.

Fedora is geschikt voor servers en er is een speciale server-uitvoering beschikbaar, maar er zijn bepaalde servertoepassingen waarbij het wellicht interessanter is om te kijken naar de nauw verbonden serverdistributies Red Hat Enterprise Linux of CentOS. Deze twee bieden aanzienlijk langer ondersteuning na het uitkomen van een nieuwe release en ze zijn door de minder snelle toepassing van nieuwe technieken net iets beter getest en daardoor net iets stabieler. Keerzijde van het verhaal is dan dus dat je niet altijd direct van de laatste technieken kunt profiteren. Maak daarom zelf de afweging: wordt mijn server toepast in bedrijfskritische situaties, of durf ik het risico wel te nemen?

test
Heb je besloten Fedora op je computer te installeren? Gefeliciteerd! Wij helpen je graag met de installatie. Klik verder voor onze installatiehandleiding of stel je vraag in ons forum.
Is je systeem helemaal ingericht en geconfigureerd zoals je het wilt hebben? Gefeliciteerd! Dat alles nu goed werkt bekent niet dat je achterover kunt leunen, want er komen regelmatig veiligheidsupdates en andere verbeteringen uit voor alle software die je gebruikt. Daarnaast is het handig om te leren hoe je in Linux kunt troubleshooten zodat je problemen die je kunt tegenkomen op kunt lossen. Ga verder naar de pagina Linux onderhoud of Troubleshooten met Linux.
Category: