Handleidingen > Veelgestelde vragen over Linux
Het installeren van een ander besturingssysteem brengt altijd een hoop vragen met zich mee. Onderstaand een aantal veelgestelde vragen die wij veel krijgen van gebruikers die willen beginnen met Linux.

Kan ik Linux installeren, en Windows / OS X op mijn computer houden ?

Ja, meerdere besturingssystemen op 1 computer kan probleemloos! Begin je met Linux? Het is dan altijd verstandig om Linux eerst naast je andere besturingssysteem te installeren. Je kunt dan altijd terugvallen op je oude systeem als dat nodig is.

Een belangrijke keuze is op welke harde schijf je elk operating systeem zult installeren. Dit heeft gevolgen op de onderhoudbaarheid van je computer. Drie opties zijn:

A. slechts 1 operating systeem per harde schijf (en dus meerdere schijven) Dit is de stabielste oplossing die over de jaren het minst onderhoudsinspanning zal vergen. Het enige nadeel is dat 2 schijven meer lawaai maken dan 1.

B. meer dan 1 besturingssysteem (linux, windows, etc) op eenzelfde harde schijf. Je spaart op die manier de kost van een bijkomende harde schijf uit. Het nadeel is echter de grotere complexiteit waardoor de onderhoudskost van je computer dan weer stijgt. In 1990 woog de kost van de harde schijf meest door, maar in 2006 zijn harde schijven per megabyte 5000 keer goedkoper geworden en weegt de toegenomen onderhoudskost niet meer op tegen het uitsparen van een harddisk. De toegenomen complexiteit begint al van bij de installatie: Om Fedora naast je huidige besturingssysteem op dezelfde harde schijf te installeren moet je eerst met een partitioneerprogramma, bijvoorbeeld fdisk, PartitionMagic van PowerQuest, of Partition Expert van Acronis een stuk lege ruimte maken op je harde schijf. Tijdens de installatie kan je Fedora dan installeren op die lege ruimte. Ook het latere onderhoud van je systeem (backups, herstellen van diskcorruptie, operating-system-upgrades, latere migratie naar een grotere schijf, …) kost veel meer kopzorgen. Er zijn zoveel dingen waar je rekening moet mee houden om te zorgen dat het ene operating systeem (of 3rd-party tools ervan) het andere niet beschadigt. Deze opstelling houdt dus grote risico’s in.

C. een harde schijf met 1 operating systeem, en de andere operating systemen als virtuele machines daarin. Afhankelijk van wat je precies in de virtuele omgeving(en) wil gaan doen kan dit een goede oplossing zijn. Virtuele machines waren ooit notoir traag, maar in 2006 begint dat nadeel te vervagen omdat virtualisatie-technologie in microprocessors ingebouwd is. De hardware-ondersteuning ligt wat moeilijker (drivers, sharing van devices, …) en een virtuele machine zal altijd beperkingen hebben tegenover een echte. Maar virtuele machines bieden een grote flexibiliteit en als een virtuele machine doet wat jij op een bepaald moment nodig hebt dan is het voor jou een goede oplossing.

Kan ik mijn Windows-programma’s draaien onder Fedora ?

In principe niet. De meeste software voor Windows is niet beschikbaar onder Linux. Er zijn wel programma’s voor Linux die Windows-programma’s proberen te emuleren, maar dat werkt niet altijd even goed. Een veelgebruikte emulator voor Windows-software is Wine.

Er zijn veel alternatieven voor Windows-programma’s beschikbaar. Deze zijn vaak gewoon van het Internet te downloaden, zodat u niet alle software opnieuw hoeft aan te schaffen. Voor een pagina met software voor Fedora zie FedoraSoftware. Opmerking: De lijst is verre van compleet !

Moet ik nog iets doen voordat ik Linux kan installeren ?

Zorgt dat je voldoende vrije ruimte hebt op je harde schijf, zorg ervoor dat je een backup hebt van je belangrijke bestanden en documenten en reserveer voldoende tijd om het installatieproces rustig door te lopen. Ook verstandig om te doen voordat je Linux installeert: probeer de Linux-distributie van je keuze eerst eens met een LiveCD of LiveUSB. Zonder Linux dan direct op je harde schijf te installeren, kan je Linux dan toch proberen en weet je meteen of het voldoet aan je verwachtingen en de moeite waard is om te installeren op je computer.

Werkt mijn hardware na de installatie nog gewoon ?

Linux ondersteunt veel hardware. Door de jaren heen is de ondersteuning steeds verder verbetert en wordt steeds meer hardware automatisch door Linux herkent en ondersteund. Net als bij voorgaande punt is het verstandig om eerst met de LiveCD van je distributie te kijken of je hardware naar behoren functioneert. Daarmee voorkom je dat je na de installatie voor verrassingen komt te staan. Werkt bepaalde hardware niet maar wil je alsnog aan de slag met Linux? Vraag gerust om hulp in ons forum, wellicht dat er toch mogelijkheden zijn om je hardware aan de praat te krijgen.

Het updaten van Fedora, gaat dat net zo makkelijk als met Windows update ?

Ja, het updaten van je besturingssysteem gaat heel eenvoudig. Je kunt ervoor kiezen automatisch update’s te laten installeren, of je kunt het handmatig doen. Er zijn meerdere programma’s voor het up2date houden van je computer:

  • yum – Met yum kan je software installeren, verwijderen en updaten. Yum is voor de commandline.
  • pup – Pup staat voor Package updater. Pup zal pas vanaf Fedora Core 5 aanwezig zijn. Pup is een grafisch programma.
  • up2date – Met up2date kan je de laatste update’s downloaden. Door middel van een rood uitroepteken rechts bovenin de hoek wordt je gewaarschuwd als er update’s beschikbaar zijn. Up2date bevat nogal wat bugs, daarom zal dit programma uiteindelijk ingeruild worden voor pup.

Kan ik onder Linux bij mijn Windows-partitie’s ?

Ja, dat kan. De Linux-kernel heeft standaard ondersteuning voor FAT32. Ondersteuning voor NTFS ontbreekt in verband met patenten, maar ondersteuning voor NTFS is eenvoudig toe te voegen. Zie de Mount-howto.

Wat is een runlevel

Een runlevel is een nummer waarmee aangegeven wordt in welke ‘mode’ je computer moet starten. Runlevel 5 is bijvoorbeeld de grafische mode, en runlevel 3 de tekstmodus. Runlevel 1 is de “single-user” mode, vaak gebruikt om problemen op te lossen en met minimale mogelijkheden om je computer te gebruiken.Er zijn 3 manieren om je runlevel te veranderen:

  • Als Linux al draait:
    • Open een Terminal.
    • Word root.
    • Typ:

      init nummer

      nummer correspondeert met het nummer van het runlevel dat je wilt starten:

      • 0 – Systeem afsluiten
      • 1 – Take server to single-user mode
      • 2 – Alleen bij de Linux-distributie Debian: grafische omgeving starten
      • 3 – Volledige omgeving starten waarin meerdere gebruikers kunnen werken
      • 5 – Start het grafische systeem (X Window)
      • 6 – Herstart je systeem

    Je zult dan switchen naar het nieuwe runlevel.

  • Tijdens het starten van de computer:
    1. Als je de computer opstart verschijnt in nagenoeg alle Linux-distributies het GRUB scherm (waar je je besturingsssysteem moet kiezen). Selecteer de Linux-versie die je wilt starten en druk dan op de a-toets in plaats van op Enter.
    2. Je zult ongeveer zo’n regel zien:

      kernel /vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ acpi=on rhgb quiet

      Zet het nummer van de te starten runlevel aan het einde van die regel en druk op Enter. Voorbeeld: Als je in de tekst-modus wilt starten zal de lijn er ongeveer zo uitzien:

      kernel /vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ acpi=on rhgb quiet 3

    Je zult dan, alleen deze keer, starten in de nieuwe runlevel.

  • Voor altijd een standaard runlevel instellen::
    1. Open een Terminal.
    2. Word root.
    3. Open het bestand /etc/inittab in je favoriete tekstverwerker:

      nano /etc/inittab

    4. Zoek deze regel:

      id:nummer:initdefault:

      Waar nummer je huidige standaard runlevel is (waarschijnlijk 3 of 5).

    5. Verander het nummer in het midden van de regel in het nummer van de nieuwe -standaard te starten- runlevel. Voorbeeld: Als je standaard in de tekstmodus wilt starten moet je de regel veranderen in:

      id:3:initdefault:

    Vanaf dan zal je computer altijd in dat runlevel starten als je de computer aanzet.

 

Handige Links

Category: