De nieuwe versie van de Linux-kernel, met nummer 4.15, is uitgekomen en brengt onder meer ondersteuning mee voor Radeon RX Vega-gpu’s van AMD. Linus Torvalds zei over de Meltdown- en Spectre-lekken dat er nog veel werk te doen is.

Onder de vernieuwingen in de Linux-kernel is ook ondersteuning voor Raven Ridge door de merge van Amdgpu DC, aldus Phoronix. Andere toevoegingen zijn ondersteuning voor audio via hdmi en displayport op nieuwere gpu’s, standaard ondersteuning voor Coffee Lake-graphics en ondersteuning voor de risc-v-architectuur, maar nog zonder de drivers. Risc-v is een opensource-isa die zijn oorsprong heeft bij de Computer Science Division van de University of California. Er is een overzicht van alle vernieuwingen beschikbaar op kernelnewbies.

Torvalds schrijft in een bericht dat de release begeleidt, dat de afgelopen week rustig was, hoewel dat niet voor de rest van de release cycle gezegd kan worden. Dat de release twee weken langer duurde dan voorzien, heeft volgens de Linux-grondlegger te maken met de timing rond de cpu-lekken Meltdown en Spectre.

Het werk aan het fixen van Spectre en Meltdown is nog niet klaar, zegt Torvalds. “Er komt nog meer werk aan en het is misschien even belangrijk dat de beste oplossing voor de tweede variant van Spectre niet alleen kernel-updates zijn, maar dat je ook een compiler nodig hebt met ondersteuning voor retpoline.” Retpoline is een techniek die Google ontwikkelde om misbruik van de tweede Spectre-variant tegen te  gaan. Torvalds spreekt aan het einde van zijn bericht de hoop uit dat de volgende kernel weer normaal en ‘saai’ wordt. “Want saai is in werkelijkheid goed.”

bron: T-net