Red Hat, bekend van zijn Enterprise Linux-distributie, heeft een overeenkomst gesloten om CoreOS over te nemen voor een bedrag van 250 miljoen dollar, omgerekend iets meer dan 200 miljoen euro.

CoreOS is op zijn beurt weer bekend van producten als het Kubernetes-platform Tectonic en de Linux-distributie Container Linux, die beide gerelateerd zijn aan het draaien van containerized applicaties. Red Hat meldt dat het met de overname van CoreOS ‘klanten in staat wil stellen om applicaties te bouwen en deze in te zetten in elke omgeving met de flexibiliteit van opensourcesoftware’. Containers spelen daarin een belangrijke rol volgens het bedrijf.

De producten van CoreOS zouden Red Hats eigen OpenShift-containerplatform aanvullen; hetzelfde zou gelden voor Container Linux als aanvulling op Enterprise Linux. Die distributie blijft echter de enige Linux-optie van Red Hat, schrijft het bedrijf in een faq. Het integreren van producten van beide bedrijven en het overzetten van klanten moeten in de komende maanden plaatsvinden. Over het open source maken van alle CoreOS-producten moet in de toekomst ook meer duidelijk worden.

Het in 2013 opgerichte CoreOS heeft ongeveer 130 werknemers in dienst en heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco. Het in North Carolina gevestigde Red Hat heeft meer dan 10.000 werknemers. Beide bedrijven hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Kubernetes sinds het in 2014 werd aangekondigd door Google.